У руском граду Шуја је представљена збирка радова „Словенски мозаик”

У руском граду Шуја је представљена збирка  радова „Словенски мозаик”
Од 14. до 16. фебруара 2024. године у Ивановској области (Русиjа) одржан је низ догађаја посвећених руско-балканској сарадњи на неколико локација.
Међу њима је  конференција „Словенска читања” у школи бр. 11 у Шуји. Организатори су били Центар за међународну сарадњу „Руско-балкански дијалог” и Руско-балкански центар за пословну сарадњу и културу упартнерству са државним универзитетом у граду Иваново, Ивановским домом националности и Руско-српским клубом основне школе број 11 у Шуји.
Конференција „Словенска читања” одржана је 16. фебруара последњег дана Балканске недеље на Ивановској земљи.
Током конференције обратили су се са поздравним говором Александар Борисов, почасни професор Универзитета у Источном Сарајеву и дописник Росијске газете, као и Евгениј Осенков (Центар за руско-балкански дијалог) и Михаил Јарујев (Руско-балкански центар за пословну сарадњу и културу).
Поздравну реч учесницима конференције упутио је Никита Сорокин, проректор за друштвени развој и међународне активности универзитета у Иванову.
Централни догађај конференције било је свечано представљање збирке „Словенски мозаик“. Заједнички руско-српски зборник „Словенски мозаик“ сачињен је од креативних радова ученика основне школе број 11 из Шује Ивановске области, основне школе «Бубањски хероји» из Ниша и специјалисте за балканске теме.
Радови су посвећени проучавању историје, културе, језика и народне уметности словенских народа од давнина до данас. Публикација је намењена ученицима школе и свим заљубљеницима у историју и културу словенског света.
О припреми зборника у протекле две године и стваралачком раду ученика говорили су наставница руског језика и руководилац методичког друштва наставника хуманистичких предмета Наталија Ширшова, и руководилац школског руско-српског клуба Александар Муравјов.
Директор школе Елена Бодрјагина, у име управе школе и Руско-српског клуба, изразила је захвалност Е.В. Осенкову и М.В. Јарујеву на помоћи и подршци у издавању јединственог заједничког руско-српског зборника „Словенски мозаик”. Они су дугогодишњи пријатељи и партнери школе, без чије личне и финансијске подршке објављивање књиге било би немогуће. Елена Борисовна је истакла јединственост сарадње  школе са школом „Бубањски хероји“ у граду Нишу.
Књигу је у малом некомерцијалном тиражу објавила jедна московска издавачка кућа.
Теме ученичких радова које су ученици представили на конференцији биле су разноврсне у избору материјала.
Иван Салников је истакао везе између Русије и Српске православне цркве у 16. и 17. веку. Владимир Неустројев је говорио о српским мотивима у делима А.С. Пушкина и црногорског песника П. Његоша, који је високо ценио дело руског генија. Тема Пушкина била је присутна и у извештају Елене Жаворонкове „Стопама Пушкиновог Лукоморја“. Трофим Зајцев је у свом извештају „Господар електричне енергије   Никола Тесла” навео занимљиве чињенице о научним радовима највећег научника српских корена. Михаил Зајцев, Полина Чеснокова, Елизавета Горбунова, Светлана Звездина посветили су своје колективне радове занимљивостима о сличностима руског и српског језика. Елина Корабелникова и Варвара Важнова уложиле су много труда у проучавање слике сокола у словенској митологији и описивање руске пећи у народним причама.
Наш рад не би био могућ без наших колега професора историје и српског језика – Наташе Миоковић, Марије Ристић, Александре Савић и њихових ученика из ОШ „Бубањски хероји“. Велики допринос дали су директорка нишке школе Верица Раденковић и историчар Ђорђе Бојанић.
Ово је први заједнички зборник ученичких радова у пракси образовних односа између основних школа наших земаља. Изражавамо дубоку захвалност свим нашим колегама и ученицима братске школе!
У разговору  са колективом школе, наши гости су констатовали велики рад на развоју руско-српских образовних односа и изнели своје идеје за унапређење стваралачке активности и издавачке делатности.
Можемо рећи да jе наш први скуп „Словенска читања” сумирао резултате стваралачке активности ученика у самосталном, дубинском проучавању историјског и културног наслеђа словенских народа.
Ученици су добили ретку прилику да комуницирају са гостима конференције и постављају питања. Захваљујемо се свим учесницима и гостима конференције „Словенска читања“ и надамо се даљој плодној сарадњи у проучавању баштине словенских народа са нашом братском школом!
Александар Муравјов, руководилац Руско-српског клуба ОШ бр.11, Шуjа, Русиjа
Руски медији о нашој сарадњи са руском школом:

Leave a Reply