Примери добре праксе

28.9.2020. год. ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ЕВРОПСКОГ ДАНА ЈЕЗИКА

Европски дан језика је ове године у нашој школи обележен поруком “Језици повезују људе”. У издвојеном одељењу, у насељу Милка Протић, ученици одељења 7/4 су поводом овог дана, са наставницом енглеског језика Иваном Стефановић, израдили паное, док су ученици седмог разреда у матичној школи, са наставницом енглеског језика Миленом Вуковић, осмислили квиз знања о земљама чију културу и језик изучавају.

    

     

 

27.12.2019.год. УГЛЕДНИ ЧАС ”НОВОГОДИШЊА СВЕЗНАЛИЦА” ❄️🎄📚🧮✏️💻🎶 

Угледни час организован као квиз Свезналица, реализовале: наставница српског језика Тања Цекић, наставница српског језика Драгана Нешић, наставнице математике Снежана Петровић и Оливера Станимировић, наставница биологије Данијела Лазаревић и наставница географије Александра Цолић. Кроз пет игара, учесници квиза показали су своје знање из српског језика, математике, биологије, историје, физике, географије и музичке културе. 

02.12.2019.год. ОГЛЕДНИ ЧАС ” БУКВАР ДЕЧИЈИХ ПРАВА”

Огледни час на тему Буквар дечијих права, одржала је учитељица Милијана Стојановић у другом разреду.Деца су на креативан и занимљив начин учила о дечијим правима.Заступљена  корелација са светом око нас, чуварима природе, физичког васпитања, ликовне и музичке културе.

16.12.2019.год. ОГЛЕДНИ ЧАС ”ПРИМЕНА МИКРОБИТА У НАСТАВИ”

У оквиру пројекта ,,Школа за 21. век” , чији је циљ да подстакне критичко мишљење ученика и развије вештину решавања проблема, наставнице Оливера Станимировић и Јасмина Каралић су у одељењу 8/4 одржале огледни час ,,Примена Микробита у настави”.Заступљена  корелација са математиком и техничким образовањем,

28.11.2019. ОГЛЕДНИ ЧАС ”МАЛИ ПРИНЦ НАС ВОДИ КРОЗ ЖИВОТ”

Огледни час ,,Мали принц нас води кроз живот”, одржан је у одељењу  7/4 пред великим бројем ученика, директорком школе и стручним сарадницима. Час су реализовале Драгана Нешић, Ивана Вујић, Ивана Стефановић и Александра Цолић. Заступљена  корелација са  српским језиком, ликовном културом, енглеским језиком и  географијом.

22.11.2019.год. ОГЛЕДНИ ЧАС ”ПРИЧАО МИ ЈЕ ТЕСЛИН УЧИТЕЉ”

Огледни час је реализовала учитељица Оливера Николић  у  4/1 одељењу. Ученици су учили о животу и раду научника Николе Тесле. На часу “Причао ми је Теслин учитељ” био је заступљен  групни рад ученика, који су правили паное на теме: Живот Николе Тесле; Најзначајнији проналасци Николе Тесле; Награде и Анегдоте. Своје паное о овом великом научнику изложили су у холу школе.Заступљена корелација са ликовном културом, музичком културом,природом и друштвом.

19.11.2019.год. ОГЛЕДНИ ЧАС ”АУТОБИОГРАФИЈА БРАНИСЛАВА НУШИЋА”

Огледни час на тему Аутобиографија Бранислава Нушића , одржала је наставница српског језика Наташа Миоковић.Корелација заступљена са историјом, географијом, ликовном културом и са пројектом Образовање за права детета. Циљ часа био је  упознавање ученика са Конвенцијом о правима детета и њеном применом на текстовима који су обрађени.

 

19.11.2018.год.  УГЛЕДНИ ЧАС  ПОВОДОМ  ДАНА ТОЛЕРАНЦИЈЕ
Наставници географије, музичке културе, ликовне културе, српског језика и грађанског васпитања реализацијом згледног часа, обележили су Дан толеранције. Присутни ученици и наставници, упознали се са културом,традицијом и обичајима Русије, Немачке, Француске, Италије, Шпаније. Наравно ученици су са поносом представили обичаје и традицију Србије.Час су реализовале:Александра Цолић, Весна Марковић, Ана Тасић и Ивана Вујић.

14.11.2019.год. ПРОЈЕКТНА НАСТАВА ” ЛАВИРИНТ”

У оквиру пројектне наставе ,,Лавиринт” наставница ликовне културе Ивана Вујић и наставница технике и технологије Татјана Зец су заједно са ученицима одељења 8/1,8/4 и 6/2 осликавали полигон спретности у дворишту наше школе. Ученицима су се придружили и ученици одељења 4/1 , који су помагали старијим другарима у бојењу. Заједно су завршили овај занимљив полигон спретности, који од данас краси школско двориште.

04.11.2019. ОГЛЕДНИ ЧАС ” MICRO BIT”

Огледни час у одељењу 8/5 на тему употреба “Micro bitа” у настави, одржао је наставник информатике Марко Кукурековић.Ученици су на часу учили да програмирају и да програме користе у настави.Заступљена  корелација са математиком и течничким образовањем.

22.10.2019.год. МЕЂУНАРОДНИ СКАЈП ЧАС ИСТОРИЈЕ

Међународни скајп час из историје одржан  је са ученицима  руске школе бр.11 из града Шуја (Руска Федерација), у организацији наставника историје Муравјов Александра Николајевича , наставника историје Ђорђа Бојанића и вероучитеља ђакона Дејана Јовановића. Свој допринос дала је и наставница  ликовне културе Ивана Вујић, која је са ученицаима урадила ликовне радове.Ученици су презентовали једни другима значајне делове из историје који карактеришу њихове градове и државе.

15.10.2019.год. ОГЛЕДНИ ЧАС ”ОСНОВЕ ТЕХНИКЕ ВЕЗА”

Из предмета Народна традиција, учитељица Сунчица Вучковић одржала је огледни час  у одељењу  3/2 и представила ученицима основне технике веза. Ученици су затим на платнима сами везли разне шаре. Час је био веома  занимљив, ученици су научили много тога о везу и мотивима који су настајали овом техником и представљали веома важан украс на одећи и текстилном покућству у традиционалној култури Србије. Корелација заступљена са српским језиком, музичком културом, ликовном културом, природом и друштвом.

14.10.2019.год   АМБИЈЕНТАЛНИ ЧАС НА БУБЊУ

Наставница српског језика Татјана Цекић са ученицима седмог разреда одржала је амбијентални час на Бубњу. На овај начин обележен је Дан ослобођења Ниша у Другом светском рату и одата почаст палим жртвама фашизма.

13.10.2019.год. АМБИЈЕНТАЛНА НАСТАВА ИЗ ИСТОРИЈЕ

Амбијенталну наставу у логору Црвени крст организовао  је наставник историје Ђорђе Бојанић за ученике  осмог разреда. Ученици су се упознали са историјатом и страхотама логора уз стручно предавање и  обишли сталну поставку логора.

 

11.06.2019.год. ПРОЈЕКТНА НАСТАВА ” ЗАГАЂЕНОСТ У МОЈОЈ ОКОЛИНИ”

У оквиру пројектне наставе,наставница Тања Стојиљковић у оквиру предмета грађанско васпитање реализовала је пројекат ,,Загађеност у мојој околини” са ученицима.

05.06.2019.год. ПРОЈЕКТНА НАСТАВА ” ЛЕТЊА УЧИОНИЦА”

У оквиру пројектне наставе, реализован је пројекат опремања  летње учионице.На пројекту са ученицима радиле су Татјана Зец, Наташа Миоковић, Снежана Петровић и Данијела Лазаревић.

23.04.2019.год. УГЛЕДНИ ЧАС ”УПОЗНАЈТЕ  ФРАНЦУСКИ ЈЕЗИК И  КУЛТУРУ”

Огледни час на тему Упознајте француски језик и културу, одржала је наставница францускох језика Марија Марковић.Заступљена  корелација са историјом, географијом, музичком и ликовном културом.

12.04.2019.год.  ОГЛЕДНИ ЧАС ” У СУСРЕТ ВАСКРСУ”

Учитељица Татјана Ристић у  сусрет предстојећем најрадоснијем празнику Васкрсу,  одржала је огледни час из ликовне културе  у одељењу 4/3.Заступљена је корелација са веронауком, музичком културом и српским језиком.

05.04.2019.год.   ЕДУКАТИВНИ КВИЗ ПОВОДОМ ГОДИШЊИЦЕ ПЕРИОДНОГ СИСТЕМА

Наши ученици осмог разреда, учествовали  су у  едукативном  квизу  који се одржао  у Регионалном центру, поводом обележавања Годишњице периодног система.

22.03.2019.год.  ПРЕДСТАВЉАЊЕ ПРИМЕРА ДОБРЕ ПРАКСЕ, ТЕХНИКЕ ФОРУМ ТЕАТАР У РЦ

У Регионалном центру за професионални развој наставника представљен је пример добре праксе Основне школе „Бубањски хероји “  у Нишу – ФОРУМ ТЕАТАР „ВРШЊАЧКО НАСИЉЕ“.
Најпре је ученица школе упознала присутне са појмом и карактеристикама вршњачког насиља а затим су на Форум театру приказане 3 сцене вршњачког насиља: вербално, социјално (са електронским) и физичко насиље.Присутни гледаоци су имали могућност да у сваком тренутку извођења сцене насиља прекину сцену, интервенишу и понуде другачији приступ проблему.
Сцене вршњачког насиља из школа представили су ученици 8.разреда, чланови драмске секције и ђачког парламента школе. Сва три сценарија написала је наставница српског језика Татјана Цекић. Уз њу је форум водила и Драгана Стевановић, педагог и педагошки саветник у школи. У овој школи форум театар се користи као превентивна активност вршњачком насиљу и приказан је у свим одељењима од 5. до 8.разреда.

28.02.2019.год. ПРИЈЕМ ЗА УСПЕШНЕ НАСТАВНИКЕ,СТРУЧНЕ САРАДНИКЕ ПРАКТИЧАРЕ У ВЛАДИ РС 

Пријем за успешне практичаре, наставнике  и стручне сараднике основних и средњих школа у Влади Републике Србије, организовала је председница  Владе Анa Брнабић и министар просвете Младен Шарчевић. Као део успешних практичара Републике Србије, на пријему је била  и наша стручна сарадница  школе,  Драгана Стевановић педагошки саветник.

31.01.2019.год.  УГЛЕДНИ ЧАС ” ВУКОВА РЕФОРМА”

У Регионалном центру одржан је, као пример добре праксе, угледни час из српског језика наставнице Татјане Цекић, са ученицима осмог разреда наше школе на тему Вукова реформа. Часу су присуствовали наставници и ученици из нишких основних школа.Заступљена корелација са историјом, географијом,музичком и ликвном културом,веронауком. Наши ђаци су још једном потврдили свој квалитет, залагање и велико ангажовање кроз продукте рада и пројекте – филм, презентације, драмске приказе, глуму, рецитовање и квиз. Гости су били у прилици да пробају и српске специјалитете, које су ђаци припремили по рецептима из Вуковог Рјечника .

17.01.2019.год.  ПРЕДСТАВЉАЊЕ ПРИМЕРА ДОБРЕ ПРАКСЕ  ПРОЈЕКТА 3P SHER У РЦ

У просторијама регионалног центра за професионални развој наставника , школски тим  представио је  двогодишње учешће у пројекту 3P SHER. О искуствима у реализацији пројекта  говорила је директорка Верица Раденковић.Са реализованим активностима у току двогодишњег рада упознала је педагог Драгана Стевановић.О искуствима саветника спољних сарадника, говориле су Снежана Петровић, Татјана Цекић, Оливера Манић и Евица Ћирић .

14.11.2018.год. ОГЛЕДНИ ЧАС ”ЉУБАВНА ЛИРИКА”

Огледни час на тему Љубавна лирика из српског језика,припремили су  ученици 8/2 са наставницом Тањом Цекић и гостима – друговима из 8/3 одељења. Говорили су о нашим великим песницима и рецитовали стихове Ј. Ј. Змаја, Лазе Костића, Десанке Максимовић, Васка Попе, Бранка Радичевића, Франческа Петрарке, Р. М. Рилкеа, Александра Пушкина. Упознали су нас са чувеним романом Евгеније Оњегин, Татјаниним и Оњегиновим писмом, у извођењу Николете Димитријевић и Петра Јевтића, који је фасцинирао присутне интерпретацијом песме Santa Maria della Salute. Захваљујемо се и Ањи из 8/1 одељења, као госту вечери, која је уз гитару отпевала неколико песама.Заступљена корелација са историјом,музичком и ликовном културом, информатиком.

13.11.2018.год.  ПРОЈЕКТНА НАСТАВА  ЧУВАРИ ПРИРОДЕ

Учитељица Татјана Ристић  реализовала је пројектну наставу је са ученицима 4/3. У оквиру пројектне наставе, ученици су  правили кућице за птице као склониште за хладне зимске  дане.

08.11.2018.год.  ОГЛЕДНИ ЧАС ”РОМАНТИЗАМ”

Огледни час романтизам у српској, руској, енглеској и француској књижевности, сликарству и музици, одржан  је са ученицима одељења 7/4. Наставници реализатори часа су : Наташа Миоковић, Милена Вуковић, Марија Марковић, Александра Савић и Ивана Вујић.Заступљена   корелација са ликовном и музичком културом,историјом, француским,руским и енглеским језиком.

06.11.2018.год. ОГЛЕДНИ ЧАС ” УВЕЛА РУЖА”

Огледни час из српског језика, реализовала је наставница српског језика Татјана Цекић са ученицима 8/2 и 8/3.На часу је била заступљена дебата међу ученицима, дискусија, изношење ставова и аргументовање.

26.10.2018.год.  ОГЛЕДНИ ЧАС ”ДАН МОЛА” 

Огледни час одржан из хемије, поводом обележавања Дана мола.Наставница хемије Слађана Митић реализовала  је час у сара дњи са професорима хемијско прехрамбене школе.

15.10.2018.год. АМБИЈЕНТАЛНА НАСТАВА

Велики школски час одржан је на Бубњу поводом обележавања Дана ослобођења града Ниша,уз присутство представника локалне самоуправе и председника градске општине Палилула. Часу су присуствовали директор школе Верица Раденковић, наставници и ученици. Програм су реализовали ученици осмог разреда са наставницом Тањом Цекић, и хор школе са наставницом Весном Марковић. На плато споменика венац су положили директорка школе и ученик Петар Јефтић. Председник општине и директорка школе обратили су се присутнима. Школски час на Бубњу обележаваће се традиционално и даље, у знак сећања на пале жртве и бубањско стратиште, по којем наша школа носи име. Вечна слава свима који су страдали на овом месту!

08.10.2018.год. ОГЛЕДНИ ЧАС ”ДАН ЗДРАВЕ ХРАНЕ”

Огледни час поводом Дана здраве хране, одржале су учитељице трећег разреда са својим ученицима. Данас је нашу ужину у школи, чинило воће и поврће.

   

28.09.2018.год. ОГЛЕДНИ ЧАС ” МОЈЕ МЕСТО НЕКАД И САД”

Учитељица Весна Илић је са својим одељењем 3/3 одржала огледни час на тему ,,Моје место – некад и сад”. Ученици су припремили сликовите презентације и макете рељефа свог места које су нам и усмено представили.Заступљена корелација између предмета; чувари природе и природе и друштва,ликовне културе.

11.06.2018.год. ОГЛЕДНИ ЧАС ИНФОРМАТИКА И РАЧУНАРСТВО

У издвојеном одељењу  наставници информатике и рачунарства Оливера Станимировић и Мирко Младеновић, одржали су огледни час.Заступљена корелација са математиком и техничким образовањем.

31.05.2018.год. ОГЛЕДНИ ЧАС ”РУСИЈА”

У издвојеном одељењу у насељу Милка Протић наставница историје Марија Ристић и наставник географије Ђорђе Станић одржали заједнички огледни час у одељењу 6/5.Тема је била Русија.Заступљена  корелација са српским језиком, географијом,музичком културом, ликовном културом и информатиком.