Примери добре праксе

15.9.2023. документарни филм о Дану српског јединства, слободе и националне заставе

 

 

17.3.2023. Документарни филм о Погрому

 

 

 

22. 6. 2022. Ученици наше школе осмислили су друштвену игру на тему Првог светског рата

 

 

 

17. 6. 2022.  Одржан огледни час на тему СРПСКИ КЊИЖЕВНИЦИ У ВЕЛИКОМ РАТУ И АЛБАНСКОЈ ГОЛГОТИ

Ученици седмог и петог разреда, чланови драмске секције, и чланови школског хора успешно су реализовали огледни час на тему СРПСКИ КЊИЖЕВНИЦИ У ВЕЛИКОМ РАТУ И АЛБАНСКОЈ ГОЛГОТИ, са наставницом Тањом Цекић. Часу су присуствовали ученици седмог разреда и предметни наставници.

 

 

19. 5. 2022. Предавање Промене у пубертету

Лекар Бојана Младеновић, мајка нашег ученика, одржала је предавање Промене у пубертету ученицима 7/2 и 7/3 одељења.

 

19. 5. 2022. Посета Музеју Копнене војске Србије и час историје

У Музеју, ученици су могли да виде многе занимљиве експонате, униформе, војне заставе, оружје, текстове и записе о историјски значајним догађајима и личностима из историје Српске војске и Града Ниша.
Ученици осмог разреда су се на почетку обиласка посебно заинтересовали за мурал, „Српски зид поноса”, са патриотски инспирисаним мотивима из историје српских војски, да би на завршетку обиласка, посебан утисак на њих оставила Спомен соба Копнене војске, у којој су записана имена страдалих цивила, војника и полицајаца страдалих у ратовима, међу којима су неки ученици чак и поносно пронашли своје претке.
Групу ученика предводили су наставници школе: Снежана Петровић, Татјана Зец, Марија Радуловић, Ивана Савић и Ђорђе Бојанић, а са садржајима музеја ученике је упознао официр у Команди Копнене војске, капетан Стефан Милосављевић, који је како је и сам поносно истакао, бивши ученик ОШ „Бубањски хероји” Ниш.

 

18. 3. 2022. Огледни час на тему лектире ,,Бела грива“

Учитељица Јелена Влајинац је са ученицима свог одељења 4/1 припремила огледни час на тему лектире ,,Бела грива“. Резултат овог часа су поред богађења речника, очувања матерњег језика и необични читалачки дневници. Часу су присуствавали директорка школе, психолог, педагог и наставници разредне наставе.

14. 10. 2021. године Oбележавање Дана ослобођења Ниша у Другом светском рату

Данас је традиционално обележен Дан ослобођења Ниша у Другом светском рату приредбом коју су припремили ученици одељења 7/1 и наставница српског језика Тања Цекић. У приредби је учествовао и школски хор предвођен наставницом музичке културе Јованом Ђокић. У холу школе је постављена изложба ученичких радова.

 

 

12. 10. 2021. Пројекат Здрави стилови живота

Ученици одељења 2/2 су са својим учитељицом Оливером Манић говорили о здравој исхрани и пирамиди исхране.

 

 

24. 9. 2021. године Пројекат Здрави стилови живота

У оквиру пројекта Здрави стилови живота, наставници физичког и здравственог васпитања су одржали час ученицима старијих разреда из издвојеног одељења у насељу Милка Протић. На овом часу ученици су учествовали у  разним физичким активностима: возили су ролере, бицикле, тротинете, скејт, бацали фризби, играли одбојку и бадминтон. Пројекат је предводио наставник Душан Филиповић.

 

 

 

23. 9. 2021. Европски дан језика

Ученици 8 – 4 и 7-4 из издвојеног одељења у насељу Милка Протић обележили су Европски дан језика са наставницом енглеског језика Миленом Вуковић Марковић. Ученици су направили презентацију о германским језицима и сличностима и разликама између енглеског и немачког језика. Затим су играли занимљиве игрице како би проверили познавање вокабулара из оба језика.

 

12. 9. 2021. Час српског језика ,,Папирнати бродови“ Рабиндранат Тагоре

,,Папирнати бродови“ Рабиндраната Тагореа подстакли су нас да и ми пошаљемо своје папирнате бродове са порукама о детињству и остваривању снова. Ученици одељења 7/4 и наставница српског језика Јована Бјелић.

 

12.3.2021.год. ДАН БРОЈА π (пи)

Наставница математике, Весна Јовић, је са ученицима виших разреда у издвојеном одељењу у насељу Милка Протић обележила Дан броја π (пи).

21.02.2021. год. ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА

Дан матерњег језика ове године су обележили ученици петог и шестог разреда из издвојеног одељења у насељу Милка Протић са наставницама српског језика Јованом Бјелић и Александром Савић. Ученици су имали заједнички час на коме су говорили о значају матерњег језика, Вуку Караџићу, архаизмима који се јављају у народним песмама, о савременом језику и важности чувања српског језика и ћирилице.

18.11.2020. год. ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА ТОЛЕРАНЦИЈЕ

Дан толеранције обележили су ученици 6. и 7. разреда, издвојеног одељења у насељу Милка Протић, на часу грађанског васпитања са наставницом Аном Тасић. Украсили су учионице обавештајним таблама за млађе другаре 2. и 3. разреда. Мислимо једни на друге! Будимо толерантни!

                                                         

                     

17.11.2020. год. „MY DAY“

Ученици одељења 3/1 са наставницом енглеског језика,Иваном Стефановић, радили су пројекат на тему “My day”. Рад на пројекту им се веома допао. Сви ученици су радо учествовали у њему.

       

6.11.2020.год. ПРИЧАМ ТИ ПРИЧУ

Ученици одељења 5/2 и библиотекар школе, Марија Марковић, завршили су снимање видео записа за пројекат ,,Причам ти причу”.

       

6.11.2020. год. ДАН РОЂЕЊА ВУКА СТЕФАНОВИЋА КАРАЏИЋА

Ученици одељења 8/5 из издвојеног одељења из насеља Милка Протић и наставница Александра Савић су, на часу српског језика, обележили дан рођења Вука Стефановића Караџића.

„Језик је хранитељ народа.Докле год живи језик, докле га љубимо и почитујемо, њим говоримо и пишемо, прочишћавамо, дотле живи и народ, може се међу собом разумијевати и умно саједињавати, не прелива се у други, не пропада.“-Вук Стефановић Караџић

    

5.11.2020.год. СТАРИ ЗАНАТИ

У оквиру пројекта ,,Стари занати” ученици одељења 3/4, са учитељицом Сањом Ђурђановић, присетили су се старог заната-бомбонџије и на часу припремили сусам-штапиће.

                     

23.10.2020.год. ДАН МОЛА

ЧАСОВИ ХЕМИЈЕ

Поводом обележавања Дана мола, 23.10.2020.године,наставнице хемије Марија Радуловић и Милена Станковић, одржале су занимљиве часове у 7. и 8. разреду ,а хол у матичној школи и у насељу Милка Протић украсиле су пригодном и интересантном поставком.На часовима су изводили огледе:корали,вулкан,слонова паста и тајне поруке.Ученици су активно учествовали у експериментисању и били задивљени овом научном магијом.Највише су се обрадовали ученици првог разреда из продуженог боравка који су први пут имали прилику да буду „мали хемичари“.

     

                    

27.10.2020. год.  ЈЕСЕЊА РАДИОНИЦА

Предшколци из издвојеног одељења у насељу Милка Протић учили су о шумским животињама кроз занимљиве јесење радионице.

        

28.9.2020. год. ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ЕВРОПСКОГ ДАНА ЈЕЗИКA

Европски дан језика је ове године у нашој школи обележен поруком “Језици повезују људе”. У издвојеном одељењу, у насељу Милка Протић, ученици одељења 7/4 су поводом овог дана, са наставницом енглеског језика Иваном Стефановић, израдили паное, док су ученици седмог разреда у матичној школи, са наставницом енглеског језика Миленом Вуковић, осмислили квиз знања о земљама чију културу и језик изучавају.

    

     

 

27.12.2019.год. УГЛЕДНИ ЧАС “НОВОГОДИШЊА СВЕЗНАЛИЦА“ ❄️🎄📚🧮✏️💻🎶 

Угледни час организован као квиз Свезналица, реализовале: наставница српског језика Тања Цекић, наставница српског језика Драгана Нешић, наставнице математике Снежана Петровић и Оливера Станимировић, наставница биологије Данијела Лазаревић и наставница географије Александра Цолић. Кроз пет игара, учесници квиза показали су своје знање из српског језика, математике, биологије, историје, физике, географије и музичке културе. 

02.12.2019.год. ОГЛЕДНИ ЧАС “ БУКВАР ДЕЧИЈИХ ПРАВА“

Огледни час на тему Буквар дечијих права, одржала је учитељица Милијана Стојановић у другом разреду.Деца су на креативан и занимљив начин учила о дечијим правима.Заступљена  корелација са светом око нас, чуварима природе, физичког васпитања, ликовне и музичке културе.

16.12.2019.год. ОГЛЕДНИ ЧАС “ПРИМЕНА МИКРОБИТА У НАСТАВИ“

У оквиру пројекта ,,Школа за 21. век“ , чији је циљ да подстакне критичко мишљење ученика и развије вештину решавања проблема, наставнице Оливера Станимировић и Јасмина Каралић су у одељењу 8/4 одржале огледни час ,,Примена Микробита у настави“.Заступљена  корелација са математиком и техничким образовањем,

28.11.2019. ОГЛЕДНИ ЧАС “МАЛИ ПРИНЦ НАС ВОДИ КРОЗ ЖИВОТ“

Огледни час ,,Мали принц нас води кроз живот”, одржан је у одељењу  7/4 пред великим бројем ученика, директорком школе и стручним сарадницима. Час су реализовале Драгана Нешић, Ивана Вујић, Ивана Стефановић и Александра Цолић. Заступљена  корелација са  српским језиком, ликовном културом, енглеским језиком и  географијом.

22.11.2019.год. ОГЛЕДНИ ЧАС “ПРИЧАО МИ ЈЕ ТЕСЛИН УЧИТЕЉ“

Огледни час је реализовала учитељица Оливера Николић  у  4/1 одељењу. Ученици су учили о животу и раду научника Николе Тесле. На часу “Причао ми је Теслин учитељ” био је заступљен  групни рад ученика, који су правили паное на теме: Живот Николе Тесле; Најзначајнији проналасци Николе Тесле; Награде и Анегдоте. Своје паное о овом великом научнику изложили су у холу школе.Заступљена корелација са ликовном културом, музичком културом,природом и друштвом.

19.11.2019.год. ОГЛЕДНИ ЧАС “АУТОБИОГРАФИЈА БРАНИСЛАВА НУШИЋА“

Огледни час на тему Аутобиографија Бранислава Нушића , одржала је наставница српског језика Наташа Миоковић.Корелација заступљена са историјом, географијом, ликовном културом и са пројектом Образовање за права детета. Циљ часа био је  упознавање ученика са Конвенцијом о правима детета и њеном применом на текстовима који су обрађени.

 

19.11.2018.год.  УГЛЕДНИ ЧАС  ПОВОДОМ  ДАНА ТОЛЕРАНЦИЈЕ
Наставници географије, музичке културе, ликовне културе, српског језика и грађанског васпитања реализацијом згледног часа, обележили су Дан толеранције. Присутни ученици и наставници, упознали се са културом,традицијом и обичајима Русије, Немачке, Француске, Италије, Шпаније. Наравно ученици су са поносом представили обичаје и традицију Србије.Час су реализовале:Александра Цолић, Весна Марковић, Ана Тасић и Ивана Вујић.

14.11.2019.год. ПРОЈЕКТНА НАСТАВА “ ЛАВИРИНТ“

У оквиру пројектне наставе ,,Лавиринт” наставница ликовне културе Ивана Вујић и наставница технике и технологије Татјана Зец су заједно са ученицима одељења 8/1,8/4 и 6/2 осликавали полигон спретности у дворишту наше школе. Ученицима су се придружили и ученици одељења 4/1 , који су помагали старијим другарима у бојењу. Заједно су завршили овај занимљив полигон спретности, који од данас краси школско двориште.

04.11.2019. ОГЛЕДНИ ЧАС “ MICRO BIT“

Огледни час у одељењу 8/5 на тему употреба “Micro bitа” у настави, одржао је наставник информатике Марко Кукурековић.Ученици су на часу учили да програмирају и да програме користе у настави.Заступљена  корелација са математиком и течничким образовањем.

22.10.2019.год. МЕЂУНАРОДНИ СКАЈП ЧАС ИСТОРИЈЕ

Међународни скајп час из историје одржан  је са ученицима  руске школе бр.11 из града Шуја (Руска Федерација), у организацији наставника историје Муравјов Александра Николајевича , наставника историје Ђорђа Бојанића и вероучитеља ђакона Дејана Јовановића. Свој допринос дала је и наставница  ликовне културе Ивана Вујић, која је са ученицаима урадила ликовне радове.Ученици су презентовали једни другима значајне делове из историје који карактеришу њихове градове и државе.

15.10.2019.год. ОГЛЕДНИ ЧАС “ОСНОВЕ ТЕХНИКЕ ВЕЗА“

Из предмета Народна традиција, учитељица Сунчица Вучковић одржала је огледни час  у одељењу  3/2 и представила ученицима основне технике веза. Ученици су затим на платнима сами везли разне шаре. Час је био веома  занимљив, ученици су научили много тога о везу и мотивима који су настајали овом техником и представљали веома важан украс на одећи и текстилном покућству у традиционалној култури Србије. Корелација заступљена са српским језиком, музичком културом, ликовном културом, природом и друштвом.

14.10.2019.год   АМБИЈЕНТАЛНИ ЧАС НА БУБЊУ

Наставница српског језика Татјана Цекић са ученицима седмог разреда одржала је амбијентални час на Бубњу. На овај начин обележен је Дан ослобођења Ниша у Другом светском рату и одата почаст палим жртвама фашизма.

13.10.2019.год. АМБИЈЕНТАЛНА НАСТАВА ИЗ ИСТОРИЈЕ

Амбијенталну наставу у логору Црвени крст организовао  је наставник историје Ђорђе Бојанић за ученике  осмог разреда. Ученици су се упознали са историјатом и страхотама логора уз стручно предавање и  обишли сталну поставку логора.

 

11.06.2019.год. ПРОЈЕКТНА НАСТАВА “ ЗАГАЂЕНОСТ У МОЈОЈ ОКОЛИНИ“

У оквиру пројектне наставе,наставница Тања Стојиљковић у оквиру предмета грађанско васпитање реализовала је пројекат ,,Загађеност у мојој околини“ са ученицима.

05.06.2019.год. ПРОЈЕКТНА НАСТАВА “ ЛЕТЊА УЧИОНИЦА“

У оквиру пројектне наставе, реализован је пројекат опремања  летње учионице.На пројекту са ученицима радиле су Татјана Зец, Наташа Миоковић, Снежана Петровић и Данијела Лазаревић.

23.04.2019.год. УГЛЕДНИ ЧАС “УПОЗНАЈТЕ  ФРАНЦУСКИ ЈЕЗИК И  КУЛТУРУ“

Огледни час на тему Упознајте француски језик и културу, одржала је наставница францускох језика Марија Марковић.Заступљена  корелација са историјом, географијом, музичком и ликовном културом.

12.04.2019.год.  ОГЛЕДНИ ЧАС “ У СУСРЕТ ВАСКРСУ“

Учитељица Татјана Ристић у  сусрет предстојећем најрадоснијем празнику Васкрсу,  одржала је огледни час из ликовне културе  у одељењу 4/3.Заступљена је корелација са веронауком, музичком културом и српским језиком.

05.04.2019.год.   ЕДУКАТИВНИ КВИЗ ПОВОДОМ ГОДИШЊИЦЕ ПЕРИОДНОГ СИСТЕМА

Наши ученици осмог разреда, учествовали  су у  едукативном  квизу  који се одржао  у Регионалном центру, поводом обележавања Годишњице периодног система.

22.03.2019.год.  ПРЕДСТАВЉАЊЕ ПРИМЕРА ДОБРЕ ПРАКСЕ, ТЕХНИКЕ ФОРУМ ТЕАТАР У РЦ

У Регионалном центру за професионални развој наставника представљен је пример добре праксе Основне школе „Бубањски хероји “  у Нишу – ФОРУМ ТЕАТАР „ВРШЊАЧКО НАСИЉЕ“.
Најпре је ученица школе упознала присутне са појмом и карактеристикама вршњачког насиља а затим су на Форум театру приказане 3 сцене вршњачког насиља: вербално, социјално (са електронским) и физичко насиље.Присутни гледаоци су имали могућност да у сваком тренутку извођења сцене насиља прекину сцену, интервенишу и понуде другачији приступ проблему.
Сцене вршњачког насиља из школа представили су ученици 8.разреда, чланови драмске секције и ђачког парламента школе. Сва три сценарија написала је наставница српског језика Татјана Цекић. Уз њу је форум водила и Драгана Стевановић, педагог и педагошки саветник у школи. У овој школи форум театар се користи као превентивна активност вршњачком насиљу и приказан је у свим одељењима од 5. до 8.разреда.

28.02.2019.год. ПРИЈЕМ ЗА УСПЕШНЕ НАСТАВНИКЕ,СТРУЧНЕ САРАДНИКЕ ПРАКТИЧАРЕ У ВЛАДИ РС 

Пријем за успешне практичаре, наставнике  и стручне сараднике основних и средњих школа у Влади Републике Србије, организовала је председница  Владе Анa Брнабић и министар просвете Младен Шарчевић. Као део успешних практичара Републике Србије, на пријему је била  и наша стручна сарадница  школе,  Драгана Стевановић педагошки саветник.

31.01.2019.год.  УГЛЕДНИ ЧАС “ ВУКОВА РЕФОРМА“

У Регионалном центру одржан је, као пример добре праксе, угледни час из српског језика наставнице Татјане Цекић, са ученицима осмог разреда наше школе на тему Вукова реформа. Часу су присуствовали наставници и ученици из нишких основних школа.Заступљена корелација са историјом, географијом,музичком и ликвном културом,веронауком. Наши ђаци су још једном потврдили свој квалитет, залагање и велико ангажовање кроз продукте рада и пројекте – филм, презентације, драмске приказе, глуму, рецитовање и квиз. Гости су били у прилици да пробају и српске специјалитете, које су ђаци припремили по рецептима из Вуковог Рјечника .

17.01.2019.год.  ПРЕДСТАВЉАЊЕ ПРИМЕРА ДОБРЕ ПРАКСЕ  ПРОЈЕКТА 3P SHER У РЦ

У просторијама регионалног центра за професионални развој наставника , школски тим  представио је  двогодишње учешће у пројекту 3P SHER. О искуствима у реализацији пројекта  говорила је директорка Верица Раденковић.Са реализованим активностима у току двогодишњег рада упознала је педагог Драгана Стевановић.О искуствима саветника спољних сарадника, говориле су Снежана Петровић, Татјана Цекић, Оливера Манић и Евица Ћирић .

14.11.2018.год. ОГЛЕДНИ ЧАС “ЉУБАВНА ЛИРИКА“

Огледни час на тему Љубавна лирика из српског језика,припремили су  ученици 8/2 са наставницом Тањом Цекић и гостима – друговима из 8/3 одељења. Говорили су о нашим великим песницима и рецитовали стихове Ј. Ј. Змаја, Лазе Костића, Десанке Максимовић, Васка Попе, Бранка Радичевића, Франческа Петрарке, Р. М. Рилкеа, Александра Пушкина. Упознали су нас са чувеним романом Евгеније Оњегин, Татјаниним и Оњегиновим писмом, у извођењу Николете Димитријевић и Петра Јевтића, који је фасцинирао присутне интерпретацијом песме Santa Maria della Salute. Захваљујемо се и Ањи из 8/1 одељења, као госту вечери, која је уз гитару отпевала неколико песама.Заступљена корелација са историјом,музичком и ликовном културом, информатиком.

13.11.2018.год.  ПРОЈЕКТНА НАСТАВА  ЧУВАРИ ПРИРОДЕ

Учитељица Татјана Ристић  реализовала је пројектну наставу је са ученицима 4/3. У оквиру пројектне наставе, ученици су  правили кућице за птице као склониште за хладне зимске  дане.

08.11.2018.год.  ОГЛЕДНИ ЧАС “РОМАНТИЗАМ“

Огледни час романтизам у српској, руској, енглеској и француској књижевности, сликарству и музици, одржан  је са ученицима одељења 7/4. Наставници реализатори часа су : Наташа Миоковић, Милена Вуковић, Марија Марковић, Александра Савић и Ивана Вујић.Заступљена   корелација са ликовном и музичком културом,историјом, француским,руским и енглеским језиком.

06.11.2018.год. ОГЛЕДНИ ЧАС “ УВЕЛА РУЖА“

Огледни час из српског језика, реализовала је наставница српског језика Татјана Цекић са ученицима 8/2 и 8/3.На часу је била заступљена дебата међу ученицима, дискусија, изношење ставова и аргументовање.

26.10.2018.год.  ОГЛЕДНИ ЧАС “ДАН МОЛА“ 

Огледни час одржан из хемије, поводом обележавања Дана мола.Наставница хемије Слађана Митић реализовала  је час у сара дњи са професорима хемијско прехрамбене школе.

15.10.2018.год. АМБИЈЕНТАЛНА НАСТАВА

Велики школски час одржан је на Бубњу поводом обележавања Дана ослобођења града Ниша,уз присутство представника локалне самоуправе и председника градске општине Палилула. Часу су присуствовали директор школе Верица Раденковић, наставници и ученици. Програм су реализовали ученици осмог разреда са наставницом Тањом Цекић, и хор школе са наставницом Весном Марковић. На плато споменика венац су положили директорка школе и ученик Петар Јефтић. Председник општине и директорка школе обратили су се присутнима. Школски час на Бубњу обележаваће се традиционално и даље, у знак сећања на пале жртве и бубањско стратиште, по којем наша школа носи име. Вечна слава свима који су страдали на овом месту!

08.10.2018.год. ОГЛЕДНИ ЧАС “ДАН ЗДРАВЕ ХРАНЕ“

Огледни час поводом Дана здраве хране, одржале су учитељице трећег разреда са својим ученицима. Данас је нашу ужину у школи, чинило воће и поврће.

   

28.09.2018.год. ОГЛЕДНИ ЧАС “ МОЈЕ МЕСТО НЕКАД И САД“

Учитељица Весна Илић је са својим одељењем 3/3 одржала огледни час на тему ,,Моје место – некад и сад“. Ученици су припремили сликовите презентације и макете рељефа свог места које су нам и усмено представили.Заступљена корелација између предмета; чувари природе и природе и друштва,ликовне културе.

11.06.2018.год. ОГЛЕДНИ ЧАС ИНФОРМАТИКА И РАЧУНАРСТВО

У издвојеном одељењу  наставници информатике и рачунарства Оливера Станимировић и Мирко Младеновић, одржали су огледни час.Заступљена корелација са математиком и техничким образовањем.

31.05.2018.год. ОГЛЕДНИ ЧАС “РУСИЈА“

У издвојеном одељењу у насељу Милка Протић наставница историје Марија Ристић и наставник географије Ђорђе Станић одржали заједнички огледни час у одељењу 6/5.Тема је била Русија.Заступљена  корелација са српским језиком, географијом,музичком културом, ликовном културом и информатиком.