Наши ђаци ће кроз међународну сарадњу представити руским ђацима Дан српског јединства, слободе и националне заставе

Наша школа већ дужи низ година од 2015.год учествује у међународној руско-српској просветној сарадњи у корелацији између предмета историја и веронаука. Без уплива дневне политике. Као и протеклих година потписана је нова сарадња са Основном школом № 11 (МОУ ООШ № 11) из Шуjе Ивановске области (Руска Федерација). Пројекат је одобрен од стране Министарства Просвете Руске Федерације, а документ су потписали директори поменутих школа Верица Раденковић и Бодрјагина Јелена Борисовна.

Драго ми је да на овај начин и кроз овај допринос руски ђаци имају прилику да  сазнају и уче о нашој српској историји, традицији, вери и обичајима. Иза нас је преко двадесет тематских документарних филмова из (историја и веронаука), наглашава Ђорђе Бојанић.

Ове школске године планира се нова међународна сарадња са темама: Дан српског јединства, слободе и националне заставе, тако ће руски ђаци сазнати о нашем државном празнику који се 15. септембра празнује у Републици Србији и Републици Српској. А руски ђаци ће нама приредити тему: ,,Државна задтава и грб Русије”.

Планирамо да то објединимо и одрадимо кратак документарац на ове тему, који ће бити преведен на руски језик, а презентоваће се на заједничком скајп часу. Биће доступан и преко јутјуба као и сви остали филмови.

Други део сарадње биће Словенски мозаик II (2024.) са руским темама, који ће руски ученици нама приредити (и биће преведено на српски језик). Овај зборник нема комерцијалне сврхе, бесплатно ће бити доступан свим љубитељима словенских култура. Зборник радова није политички ангажован, има културолошку оријентацију као и целокупна наша дугогодишња  сарадња.

*Ова сарадња са руским школама траје од 2015.год.

Занимљива је прича око Руске заставе… у Москви, први пут је званично руска тробојка подигнута на данашњи дан 22. августа 1991. године, заменивши као државни симбол црвену заставу (комунистичку) са српом и чекићем.

Боје руске заставе су обрнуто од боја наше заставе, бело-плаво-црвена. Та застава подигнута је на првом руском броду “Орао” у време владавине цара Алексеја Михајловича 1667. године.

Боје на данашњој руској застави имају симболику и значење за сваку боју – бела је означавала Слободу, плава Богородицу под чијом је заштитом Русија а црвена Државност.

Занимљива прича је и како смо ми Срби добили заставу у бојама плаво-црвена -бела. То је било у време владавине Милоша Обреновића 1835.год.

Против тога да  кнежевина Србија добије своју нову заставу исту као што је руска побунили су се и Руси и Турци, па је кнез Милош у очају рекао: “Окрени је, бре, наопачке!”.

Према овој причи, црвена боја је представљала српску земљу, плава боја српско небо, а бела боја српску душу..

Данас по неким изворима, боје такође имају значење, сматра се да црвена боја представља храброст, крв и жртву, као и борбу за слободу. Плава боја представља веру, наду и небо, а бела боја симболизује чистоћу и слободу.

Постоји још једна прича како смо добили боје на застави… . Постоје извори да су се боје појавиле у средњем веку, када су српски витезови носили црвене, плаве и беле одоре, прича Ђорђе Бојанић.

Плод ове дугогодишње међународне сарадње ОШ ,,БУБАЊСКИ ХЕРОЈИ” из Ниша са Руским школама је књига РУСКО – СРПСКА МЕЂУНАРОДНА ПРОСВЕТНА САРАДЊА ИЗ ПРЕДМЕТА ИСТОРИЈЕ И ВЕРОНАУКЕ 2021. год,  (отворите линк).

Циљ је увек исти, проучавање српске и руске историје, културе, обичаја и традиције кроз корелацију предмета, и да из тог заједничког рада, гледајући те филмове (који су титловани) деца како у Русији тако и у Србији науче нешто новo, наглашава Ђорђе Бојанић.

Leave a Reply