Ученици и наставници снимили документарни филм ,,ПОВЛАЧЕЊЕ СРПСКЕ ВОЈСКЕ ПРЕКО АЛБАНИЈЕ 1915. КРОЗ ПЕСМУ И СЕЋАЊЕ”

Наша школа већ дужи низ година са ученицима екранизује значајне теме из српске историје, кроз корелацију предмета. Овај филм су приредили ученици са наставником историје Ђорђем Бојанићем, ђаконом Дејаном Јовановићем – вероучитељем и наставницом музичке културе Јованом Ђокић.

,,Десило се шта се десило, деца су на распусту, али школе су отворене за децу кроз слободне активности и додатну и допунску наставу. Наравно, ко хоће и ко жели.

Када је већ тако, са вероучитељем Дејаном Јовановићем одлучио сам да анимирамо заинтересиване ученике седмог разреда да у периоду до 20. јуна снимимо кратак документарни филм ,,ПОВЛАЧЕЊЕ СРПСКЕ ВОЈСКЕ ПРЕКО АЛБАНИЈЕ 1915. КРОЗ ПЕСМУ И СЕЋАЊЕ” кроз корелацију предмета историја, веронаука и музичка култура на часовима доданих активности ученика. Уз напоран рад у овом кратком периоду успели смо ову за нас Србе врло значајну тему да екранизујемо,

Документарни филм траје 30 минута, да би на часу могао да се погледа уз анализу. Филм ће моћи да користе и колеге из других школа када обрађују ову тему, пошто је филм доступан преко јутјуба.

То је тема коју нисмо довољно обрадили на часовима историје због распуста који је уследио две недеље пре регуларног завршетка школске године. Овај део српске историје нажалост од пре две године учи се на крају школске године у седмом разреду (до тада та тема се обрађивала у осмом разреду, у децембру).

На овај начин, пошто је документарац постављен преко јутјуба, анимираћемо и осталу децу да погледају шта су то њихови другари припремили за њих”, прича Ђорђе Бојанић, проф. историје у нашој школи.

„Снимало се у три фазе, велики допринос у изради документарца имао је и хор ОШ ,,Бубањски хероји” који предводи наставница музичке културе Јована Ђокић.

За време снимања песме ,,Креће се лађа француска” имамо и један врло занимљив детаљ. Наиме, птичица сеница је слетела ученици на раме и певала са њима, што се види и у филму. Права благодет, за уложен труд и рад свих учесника.“наглашава Ђорђе Бојанић.

Leave a Reply