16. новембар Међународни дан толеранције

Међународни дан толеранције обележава се широм света 16. новембра.

Толеранцију је дефинисао УНЕСKО 1995. године на следећи начин:

„Толеранција је поштовање, прихватање и уважавање богатства
различитости у светским културама, наша форма изражавања и начин да
будемо људи. Она је заснована на знању, отворености, комуникацији и
слободи мишљења, савести и уверењу. Толеранција је хармонија у
различитостима. То није само морална дужност, то је такође политички и
законит захтев. Толеранција, врлина која мир може учинити могућим,
доприноси мењању културе рата у културу мира.“

Сваке године се у нашој школи овај дан обележава разним активностима. Ове године обележен је израдом презентација, паноа и радионица на тему толеранције.

Ученици старијих разреда из издвојеног одељења у насељу Милка Протић на часовима Информатике са наставницом Маријом Будић израђивали су презентације на тему толеранције, а на часовима слободних наставних активности Филозофија са децом и Животне вештине са наставницом Александром Савић направили су пано на тему “ Буди толерантан! Сви смо различити али смо једнако важни“.
И ученици 4. разреда из издвојеног одељења са учитељицом Слађаном Тодоровић обележили су Дан толеранције. Њима су се придружили и ученици 2. разреда који су исписивали поруке о толеранцији.
У одељењу 7/2 одржана је радионица ,,Толеранција у друштву“. Радионицу је реализовала наставница Наташа Миоковић са ученицима у сарадњи са психологом школе Мајом Рудић.
Психолог Маја Рудић одржала је радионице о толеранцији са темом ,,У туђим ципелама“. Радионице је реализовала у одељењима 5/3, 7/1 и 7/2.

Leave a Reply