Свети Сава, школска слава

Српски народ опстаје и траје  уз поштовање и неговање својих обичаја, језика и писма, вере и традиције коју наслеђује од славних предака, чији жар преносимо на нове генерације. Неговањем култа предака подсећамо на значај великих дела којима су нас задужили како бисмо имали путоказ, сјајну звезду водиљу  на путу у бољу и лепшу будућност.

Један од духовних стубова нашег народа, Растко Немањић, симбол је родољубља, самоодрицања и пожртвованости. Цео свој живот посветио је православљу и народу.

Његова духовна снага одјекује и данас. Са поносом величамо његово име. Славимо са осећањем да су вера и знање – оно што свако од нас мора да понесе на путу школовања и одрастања.

Сава нам је оставио поруку да будемо смерни и милосрдни, добродушни, да се чувамо и помажемо, да поучавамо и учимо, да исцељујемо и бодримо, са грехова враћамо и праштамо.  Да добре мисли имамо, добра дела чинимо, будемо праведни пред собом и људима, хумани према другима. Да прави  буду путеви наши. Пут којим ходимо је кратак. Живот је мали, јави се и нестане. Али је велико и бесконачно ДОБРО  – награда.

И ове године обележавамо своју школску славу. Учинићемо то мало другачије, али свакако достојно великог имена и дела светитеља Саве.

Срећна слава свим ученицима и наставницима, колективу наше школе!

 

 

Драги ученици, родитељи, наставници,

Поводом школске славе, приредили смо два филма посвећена нашем просветитељу и прослави школске славе у школској 2020/2021. години. Филмове уредио ђакон Дејан Јовановић, наставник веронауке у ОШ „Бубањски хероји“.

 

Савиндан 2021. године

 

Дело и значај Светог Саве за Србе

https://www.youtube.com/watch?v=_hhaFuXtN6Y

Leave a Reply