Снимање кадрова документарног филма „СТАЗОМ СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ОСТРОШКОГ”

Филм се бави темом животног пута Светог Василија Острошког Чудотворца, од његовог рођења до упокојења, о томе зна врло мало људи.
Наратори филма су ученици ОШ ,,Бубањски хероји” из Ниша. Филм ће бити реализован кроз школски програм, као пројекат међународне сарадње, а у корелацији предмета историја, веронаука, српски језик, географија, ликовна и музичка култура.
Документарни филм „Стазом Светог Василија Острошког” је у режији Ђорђа Бојанића и ђакона Дејана Јовановића.
На овај начин желимо да приближимо и упознамо родитеље и ученике, са огромним утицајем, и поштовањем које светитељ има како код нас Срба, тако и код људи других вероисповести муслимана, римокатолика и других.
Филм ће бити преведен и на руски језик.
У филму ћемо приказати место рођења Светог Василија Острошког, манастир Завалу, манастир Тврдош, манастир Острог и дешавања 12. маја 1999. у Нишу, као и храм Светог Василија Острошког у Нишу. То је и стаза којом је корачао Свети Василије Острошки, која представља његов животни пут који и даље траје.
„О животном путу Светог Василија Острошког, од рођења до упокојења, зна врло мало људи. Иначе, град Ниш је коначно добио храм посвећен Светом Василију Острошком. Иницијатива за подизање храма потекла је од самих грађана Ниша. И то, као благодарност, за чудесно сачување грађана од касетних НАТО бомби које су 12. маја 1999. године, током агресије НАТО ПАКТА изручене на Ниш. Том приликом нико није страдао од грађана. На овај начин покушаћемо и да приближимо духовност и православну веру којој, у већини, припада српски народ”.

Leave a Reply